Vrijwel alle metingen die wij doen gaan via SMS. In 2019 hebben we ook een test gedaan met Business WhatsApp. Iedereen gebruikt immers WhatsApp.

Omdat we geen bulk WhatsApp wilde sturen, hebben we een test gedaan met een hotel in Haarlem. Onze test bestond uit een WhatsApp, direct nadat gasten waren uitgecheckt. Als dank voor de overnachting en met de vraag om het verblijf te beoordelen. Op deze manier konden we het mooi case-by-case testen.

Alhoewel de response goed was, ontstond er ook direct commentaar. Gasten voelde zich aangetast in hun privacy en klommen direct op de lijn. Hoe kom je aan mijn nummer? WhatsApp is privé.

Wat het wellicht nog interessanter maakte, was dat na de switch terug naar SMS, er geen klachten meer kwamen. Opmerkelijk, want dit is immers exact hetzelfde nummer. Blijkbaar ervaren mensen SMS toch wat zakelijker dan WhatsApp. Dat is echt privé met groepen en vrienden.

De beoordelingslinks van WNS zijn medium neutraal. Dit betekent dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe de link op de smartphone van de deelnemer of bezoeker komt. Dit kan via SMS, WhatsApp of e-mail. Hierbij is voornamelijk het responsepercentage erg verschillend (SMS hoog, e-mail laag) en wordt WhatsApp vooralsnog gezien als privé.

Categorieën: Achtergrond